ΤΑ ΣΙΑΤΣΝΑ ( ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ)

 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2013-2014.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  1.  Δημιουργία online kouiz-παιχνίδι γνώσεων «Πόσο Σιατσνός είσι».
  2. Ηχογράφηση των Κόλιαντων της Σιάτιστας.
  3. Αφιέρωμα και καταγραφή αντικειμένων στο Λαογραφικό Μουσείο.
  4. Βιντεοσκόπηση παραδοσιακών χορών της Σιάτιστας.
  5. Παρουσίαση Θεατρικής παράστασης «Σιατιστινή Λυσιστράτη».

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 «Οι διάλεκτοι, είναι τα μικρά ποταμάκια που τροφοδοτούν και ενισχύουν το μεγάλο ποτάμι, που είναι η μητρική μας γλώσσα.Αν οι παραπόταμοι στερέψουν, θα φτωχύνει μαζί τους και το μεγάλο ποτάμι».

Παύλος Αλμπανούδης, διδάκτωρ Φιλολογίας, Γλωσσολόγος

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 Ολόκληρο το Σιατιστινό Λεξιλόγιο καθώς και φράσεις, παροιμίες , ιστορίες και άλλα μπορείτε να δείτε στο βιβλίο του Μιχαήλ Χατσιούλη «Σιατιστινή Ντοπιολαλιά»

Δείτε εδώ τη Βιβλιογραφία του Μιχαήλ Χατσιούλη

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ (Πόσο Σιατσνός είσι)

 Η ομάδα της γλώσσας ,αφού μελέτησε το βιβλίο-γλωσσάριο της Σιατιστινής ντοπιολαλιάς του Μιχαήλ Χατσιούλη, έφτιαξε ένα παιχνίδι γνώσεων αποτελούμενο από 150 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (με τυχαία εμφάνιση 30 ερωτήσεων κάθε φορά), από τη Σιατιστινή ντοπιολαλιά.Επίσης με τον ίδιο τρόπο δημιούργησε αντίστοιχα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής από την ιστορία της Σιάτιστας, ερωτήσεις αντιστοίχισης για τα αρχοντικά της Σιάτιστας. Που βρίσκονται, ποια είναι, για την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, και την διακόσμηση τους.Και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής από τη Λαογραφία της Σιάτιστας και την ονομασία διαφόρων αντικειμένων από το Λαογραφικό μουσείο της.

    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Κόλιαντα Σιάτιστας

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος η Λαογραφική ομάδα ηχογράφησε μερικά κόλιαντα της Σιάτιστας στο Ραδιοφωνικό σταθμό SIERA FM

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος ,η χορευτική ομάδα χόρεψε τους παρακάτω χορούς της Σιάτιστας στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 24-3-2014.

Οι στίχοι και οι πληροφορίες για τους χορούς είναι απο το βιβλίο του Ναούμ Γ.Δημόλα : Η Ζωή στη Σιάτιστα -Ήθη και έθιμα Χοροί και Τραγούδια.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-Τατιάνας Ντέρου

 Η Λαογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού προγράμματος επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο για να καταγράψει τις παραδοσιακές ονομασίες διάφορων αντικειμένων και να τα φωτογραφίσει, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα φωτο -ερωτηματολόγιο για την ενότητα -Λαογραφία- στο παιχνίδι   «πόσο Σιατσνός είσι».Επίσης δημιουργήσαμε και ένα μικρό αφιέρωμα για το Λαογραφικό Μουσείο και ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με  τις παραδοσιακές φορεσιές της Σιάτιστας.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

 Η θεατρική ομάδα του προγράμματος παρουσίασε στις 11 Απριλίου τη θεατρική παράσταση «Σιατιστινή Λυσιστράτη»στους μαθητές του σχολείου μας. Διασκευή στη Σιατιστινή ντοπιολαλιά: Κατσίκα Ναούμα.


Ολη η Εργασία μας σε αρχείο pdf.

Η Παρουσίαση της Εργασίας.(power point 2010)